Cum adaugi subtitrări pe Netflix, HBO GO, Amazon Video sau Youtube

Companiile de video streaming contra-cost au început să acorde atenție țării noastre de câțiva ani și servicii gen Netflix, HBO GO, Amazon Prime Video au început să devină din ce în ce mai populare cu toate că nu au catalogul video la fel de bogat ca în țări gen U.S., U.K. sau Canada.

Mi-am făcut cont la toate acestea încă de la lansare și prima problemă sesizată la aceste servicii a fost lipsa subtitrărilor în română. HBO GO are doar o parte din conținut disponibil cu subtitrare în română, Amazon Prime Video câteva titluri iar cel mai bine stă Netflix cu o acoperire de aproximativ 60-70% din conținutul dispobil și se traduce constant.

Astfel puteți intâlni filme cu rating foarte bun ce nu au subtitrare în română sau traduceri parțiale cum e cazul serialelor unde unele sezoane nu sunt traduse (fiind în lucru). Au fost de asemenea și câteva cazuri când traducerea nu a fost cea mai reușită sau limbajul folosit este prea obscen pentru gusturile românilor. De asemenea puteți întâlni titluri cu subtitrarea sincronizată prost, personal urăsc să citesc toată fraza înainte ca actorul să zică două cuvinte, imi lasă senzația de spoiler.

Este destul de frustrant să vezi că renunțând la piratarea materialelor video te lovești de probleme, mai ales când știi că poți vedea același film cu subtitrare în română fără să plătești un abonament lunar.

Din fericire există o metodă prin care puteți adăuga acestor servicii subtitrări externe descărcate de pe diverse site-uri dar doar pe PC, pe TV se poate dacă este conectat televizorul printr-un cablu USB la calculator și rulat de acolo conținutul video. Dacă folosiți aplicația dedicată de pe SMART TV nu prea sunt soluții.

Aplicația gratuită și open source Penguin Subtitle Player este disponibilă pe Windows, Linux și Mac OS X și vă permite să afișați subtitrări peste orice fereastră deschisă, fie că rulați filmul direct din navigatorul de internet sau din aplicații dedicate cum e cazul Netflix (disponibil în Windows Store). Practic puteți afișa subtitrarea chiar peste un player video gen VLC ce are niște limitări la subtitrare (aceasta putând fi afișată doar peste film si nu sub sau deasupra filmului).

Pe Windows programul nu necesită instalare, trebuie doar să-l descărcați și să rulați. La prima pornire apare o fereastră semitransparentă (ca în imaginea de mai sus) ce se așează automat deasupra oricărei ferestre deschise și permite mutarea în orice poziție sau redimensionare.

Butoanele ce pot fi văzute în imaginea de mai sus dispar automat după încărcarea subtitrării sau când dați click în afara ferestrei programului dar apar imediat ce activați fereastra programului și treceți cursorul mouse-ului peste zona acestora. Subtitrarea poate fi încărcată folosind butonul cu pictogramă de fișier din colțul din stânga sus sau pur și simplu trăgand fișierul peste program.

Butoanele din partea de jos sunt folosite pentru pornirea/oprirea afișării subtitrării și pentru sincronizarea acesteia cu video-ul rulat.

Aveți acces la o zonă de configurare ce poate fi vizitată cu un click pe rotița din colțul din dreapta sus. De aici puteți configura:

  • fontul preferat, dimensiunea, forma (bold, italic, subliniat etc.) sau culoarea. Se poate adăuga de asemenea umbră textului pentru creșterea lizibilității când zona pe care este afișată subtitrarea este de aceeași culoare ca textul.
  • Câte milisecunde să sară subtitrarea la sincronizare (default e 1000ms dar recomand să setați la 500ms sau mai jos).
  • Culoarea ferestrei și nivelul de transparență, se poate seta inclusiv transparență totală dacă acel chenar semitransparent al ferestrei este deranjant.
  • Programul știe de asemenea să-și păstreze poziția setată anterior pe ecran.

Dupa cum puteți vedea in imagini, subtitrările cu diacritice sunt afișate fără probleme și puteți viziona inclusiv text in limbi mai exotice cu semne ciudate (ex. chineză, rusă sau altele asemenea).

Nu prea i-am găsit acestei aplicații puncte slabe, nu s-a blocat în timpul folosirii iar controlul este simplu și intuitiv. Este compatibil cu majoritatea formatelor de subtitrări inclusiv .srt, .ssa sau .ass. Un avantaj important îl reprezintă faptul că rulează pe toate sistemele de operare (Linux, Windows, Mac OS X).

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.