Cum formatezi fat32 hard disk sau stick mai mare de 32 GB pe Windows

Zilele trecute m-am lovit de o problemă ce nu credeam să o am pe Windows și am decis să scriu acest articol pentru cei ce se mai lovesc de aceasta. Datorită unei defecțiuni, hard disk-ul unui copiator de la serviciu a cedat și a trebuit să-l înlocuiesc cu unul nou, neaparat formatat in format fat32.

Am conectat hard disk-ul nou la un PC cu Windows și mare a fost supriza când am observat că folosind utilitarul inclus de Microsoft nu aveam opțiunea de formatare in fat32, erau disponibile doar variantele exFAT si NTFS. După câteva minute de ”research” m-am lămurit că problema nu e la mine ci este ceva general pe Windows, motivul pentru această alegere a dezvoltatorului nu este foarte clar.

Am considerat că instalarea unui program de gestionat partiții gen Easeus Partition Master este prea mult pentru o operațiune așa simplă, mai ales că aplicațiile gen nu sunt total gratuite, ocupă spațiu mult pe hard disk și dacă nu ești atent la instalare să debifezi anumite căsuțe mai instalezi fără să vrei și alte aplicații de tip bloatware sau mai rău – malware.

Astfel am găsit două variante, una dintre acestea implică instalarea unei mici aplicații gratuite iar cea de-a doua folosind aplicația Powershell a Windows-ului (dacă nu vă sună cunoscut numele este un fel de Command Promt mai modern și mai capabil ce se operează din linie de comandă).

Varianta 1 – Formatare in format fat32 folosind PowerShell

Este metoda aleasă de mine pentru formatare deoarece este rapidă și nu a mai fost nevoie de o aplicație suplimentară, de regulă evit să instalez soft-uri ce nu prea le folosesc, mai ales când se poate rezolva problema la fel sau mai rapid cu ce am la dispoziție. Dacă nu vă încântă ideea să lucrați cateva minute în linie de comandă puteți trece direct la varianta 2 de mai jos.

Pentru pornirea aplicației faceți un click pe butonul Start și scrieți ”PowerShell”, ar trebui să vedeți în listă această aplicație (în imaginea de mai sus se poate vedea cum arată pe Windows 10) și trebuie să o rulați ca administrator (click dreapta pe aplicație și alegeți ”Run as Administrator”). O să apară o fereastă de confirmare, acceptați apăsând butonul ”Yes” și imediat o să ruleze aplicația.

În fereastă scrieți următoarea linie de comandă si apasati Enter:

format /FS:FAT32 X:

Unde X reprezintă litera alocată de Windows hard disk-ului sau stick-ului de memorie USB conectat. Asteptați până la finalizarea procesului de formatare (nu durează mult) și apoi puteți folosi dispozitivul cu noua partiție de tip fat32.

Varianta 2 – Formatare in format fat32 folosind FAT32 Format

Dacă sunteți o persoană atehnică și metoda de mai sus vă ingrijorează atunci vă recomand să formatați folosind aplicația mentionată mai sus. Aceasta poate fi descărcată de pe site-ul dezvoltatorului și nu necesită instalare.

După descărcarea acesteia trebuie doar să rulați programul (este un fisier executabil cu numele guiformat), alegeți litera asignată dispozitivului ce trebuie formatat fat32, puteți seta de asemenea un nume partiției (nu este obligatoriu) și apăsați butonul Start. La finalizarea procesului puteți inchide aplicația și eventual chiar recomand să o stergeți dacă nu o mai folosiți pe viitor.

5 comentarii » Lasă un comentariu

  1. Multumesc pentru ca m-ai luminat, oricine ai fi. Aveam nevoie sa formatez fat32 un hard de 2TB ca sa fac backup la hardul sistemului de monitorizare video, care nu vede decat fat32. Acum a inceput formatarea dar merge al naibii de incet.

  2. cu powershell la mine nu merge.cand e aproape gata imi spune ca usb-ul pe care vreu sa il formatez e prea mare pentru fat32.vreau sa formatez un stick de memorie de 64 gb

    • @Ionut, probabil e o problemă cu stick-ul. Încearcă aplicația recomandată în articol sau un soft mai complex de partiționare (ex. EaseUS Partition Master varianta gratuită).

  3. Mi au fost de mare folos recomandarile dv. Pt. mine varianta 2 s a dovedit a fi cea castigatoare :). Cu prima varianta n am putut rezolva….dupa mai bine de 20 de minute imi indica ,, 0 percent completed” , asa ca am folosit a doua varianta care a fost super rapida. Un stick de 2TB ( achizitionat de pe ,,Joom”) l a transformat in FAT32 intr un minut ! De mentionat ca dupa formatare, calculatorul ,, l a vazut” ca fiind tot EXFAT. M am speriat, crezand ca nu l a formatat :). Acum e ok… Multumesc pt. informatii si numai bine!

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.